ترمیم و مرمت فرش های ماشینی و دستباف

رفوگری فرش

رفوگری فرش دستباف و ماشینی

قالیشویی نائین کرج با سابقه ترین و پرآوازه ترین قالیشویی کرج در ارائه خدمات رفوگری فرش است. جهت ترمیم و بازسازی قسمت‌ های آسیب‌ دیده فرش‌ ها مانند پوسیدگی ، سوختگی ، پارگی ، بیدزدگی و یا حتی تغییر رنگ از رفوگری که یک هنر و مهارت تخصصی است، بهره گرفته می‌شود.
هدف اصلی رفوگری بازگرداندن زیبایی و ارزش فرش به حالت اولیه آن است.

رفوگری می‌تواند عمر فرش را افزایش داده و ارزش مادی و معنوی آن را حفظ کند. با استفاده از رفوگری فرش می‌توانید از گسترش آسیب‌ وارد شده به فرش جلوگیری کنید. اما رفوگری فرش اگر توسط افراد غیر متخصص انجام شود، ممکن است به فرش آسیب بیشتری وارد شود. قبل از ثبت سفارش رفوگری حتما با کارشناسان قالیشویی نائین صحبت کنید تا شما را در انتخاب بهتر یاری کنند.

رفوگری فرش بید زده
رفوگری فرش سوخته
رفوگری فرش پاره ، کهنه و پوسیده
ترمیم و مرمت فرش های دستباف قدیمی

مراحل رفوگری فرش

رفوگری فرش نیاز به دقت و تخصص بالایی دارد. مراحل رفوگری فرش بسته به نوع فرش (دستباف یا ماشینی) و آسیب وارد شده به فرش متغیر می‌باشد. 
مراحل رفوگری فرش در حالت کلی در ادامه برایتان ذکر شده است.

بررسی آسیب های فرش

ابتدا فرش به دقت بررسی می‌شود تا نوع و میزان آسیب مشخص شود. این مرحله شامل بررسی نوع پارگی ، پوسیدگی ، سوختگی یا ساییدگی فرش است. سپس جنس نخ و چله فرش تحلیل می‌شود تا بهترین روش برای ترمیم انتخاب گردد.

انتخاب نخ و ابزار مناسب

بسته به نوع فرش (دستباف و یا ماشینی بودن) نخ‌هایی که با رنگ و جنس فرش هماهنگ باشد انتخاب شده و سپس فرش روی یک چهارچوب ثابت و کشیده قرار می‌گیرد تا قسمت آسیب‌دیده به راحتی قابل دسترس باشد و فرش در حین کار جابه‌جا نشود.

ترمیم چله (در صورت آسیب)

اگر چله فرش آسیب دیده باشد، ابتدا ترمیم شده و سپس بافت فرش بازسازی می‌گردد. اگر آسیب به چله یا همان تارهای زیرین فرش وارد شده باشد ابتدا باید چله بازسازی شود. این کار پایه‌ای است و بدون ترمیم چله، فرش قابل بازسازی نخواهد بود.

دوخت و بازسازی بافت فرش

بخش‌های آسیب‌دیده با استفاده از نخ‌هایی که از جنس و رنگ اصلی فرش باشند، دوخته و به یکدیگر متصل می‌شوند. سپس بافت فرش به صورت هماهنگ با نواحی سالم ترمیم می‌شود.

ثابت کردن رنگ

اگر در قسمت‌های آسیب‌ دیده فرش تغییر رنگ ایجاد شده باشد، نخ‌ها یا الیاف ترمیم‌شده با استفاده از روش‌های رنگرزی با بافت سالم هماهنگ می‌شوند تا ظاهری یکپارچه به فرش بدهند.

پرداخت و تثبیت نهایی

در این مرحله، بافت‌های ترمیم‌ شده فرش پرداخت می‌شود تا بخش ترمیم‌ شده با سایر قسمت‌های فرش هماهنگ باشد. در پایان فرش بررسی می‌شود تا هیچ‌گونه ناهمگونی باقی نماند.

آیا قصد دارید فرش تان را رفو کنید؟
می‌توانید از متخصصین مجرب قالیشویی نائین کرج کمک بگیرید.

سوالات متداول رفوگری فرش

بله، فرش ماشینی نیز قابل رفوگری است. اما تکنیک‌های رفوگری مورد استفاده در فرش ماشینی بسته به نوع آسیب ممکن است تفاوت‌هایی با رفوگری فرش دستباف داشته باشد. مهارت و تخصص رفوگر مهم‌ترین فاکتور برای بدست آوردن خروجی دلخواه  است.

تفاوت‌های عمده ای بین رفوگری فرش ماشینی و دستباف وجود دارد که به دلیل تفاوت‌های ساختاری و نوع بافت این دو نوع فرش است. 

فرش دستباف دارای گره‌هایی است که به صورت دستی بافته می‌شود. این گره‌ها معمولا نامنظم‌ تر هستند بنابراین رفوگر باید دقت بیشتری داشته باشد تا ترمیم کاملا هماهنگ با گره‌های اصلی انجام شود اما در فرش ماشینی که با دستگاه و به صورت یکنواخت تولید می‌شود، ترمیم به دلیل یکنواختی بافت ممکن است کمی ساده‌تر باشد.

فرش دستباف از مواد طبیعی مانند پشم، ابریشم یا پنبه بافته می‌شود. برای رفوگری این فرش‌ها هم باید نخ‌هایی با همان جنس و کیفیت استفاده شود. اما در فرش ماشینی اغلب از مواد مصنوعی مانند پلی‌استر یا نایلون ساخته می‌شود. 

رفوگری فرش دستباف به ابزار و تکنیک‌های خاصی نیاز دارد که هماهنگ با روش بافت دستی باشد اما در فرش ماشینی، تکنیک‌ها به دلیل یکنواخت بودن ساختار فرش کمی متفاوت بوده و کمتر پیچیدگی دارد. 

ترمیم فرش دستباف به دلیل پیچیدگی بافت نیاز به زمان و دقت بیشتری دارد اما رفوگری فرش ماشینی به دلیل ساختار ساده‌ تر معمولا کمتر زمان می‌برد. 

کارشناس رفوگری فرش باید مجموعه‌ای از تخصص‌ها و مهارت‌ها را همزمان داشته باشد زیرا که رفوگری نیاز به دقت، دانش و تجربه بالایی دارد. یکی از این مهارت ها، آشنایی با انواع فرش‌های دستباف و ماشینی است. رفوگر باید دانش کاملی در مورد طرح‌ها، نقش‌ها، جنس نخ‌ها و شیوه‌های بافت آن‌ها داشته باشد. 

یک رفوگر باید بتواند نوع و میزان آسیب‌(از پارگی و پوسیدگی گرفته تا سوختگی و تغییر رنگ)را تشخیص دهد. رفوگر باید بتواند مشکلات پنهان را نیز شناسایی کند.

مهارت در ترمیم چله و بافت و هماهنگی رنگ یکی از تخصص‌های مهم رفوگر است. توانایی هماهنگ کردن رنگ بخش‌های ترمیم‌شده با سایر قسمت‌های فرش نیازمند درک عمیق از رنگ‌ها و روش‌های رنگرزی است.

همچنین رفوگر باید به ابزارهای مخصوص این حرفه، مانند قلاب، سوزن، قیچی، شانه رفوگری و چهارچوب کاملا مسلط باشد و بتواند از آن‌ها به درستی استفاده کند.

اما فراموش نکنید ترمیم فرش علاوه بر مهارت فنی، نیازمند توانایی هنری هم است. رفوگر باید بتواند طرح‌ها و نقش‌های اصلی فرش را به طور طبیعی بازسازی کند؛ ازین رو دقت ، صبر ، تجربه و خلاقیت به علاوه تمام موارد ذکر شده از مهارت های ضروری این حرفه است.

هزینه رفوگری فرش به عواملی مانند نوع فرش (دستباف یا ماشینی)، میزان آسیب و زمان مورد نیاز برای ترمیم بستگی دارد.

اما معمولا هزینه رفوگری فرش ماشینی کمتر از فرش دستباف است. این تفاوت هزینه به دلیل ارزش فرش ، مواد مورد استفاده و پیچیدگی کار است. زیرا ترمیم فرش دستباف به دلیل گره‌ها و بافت‌های خاص آن پیچیده‌تر بوده و زمان بیشتری می‌برد. لازم به ذکر است که در فرش‌های دستباف از نخ‌های طبیعی مانند پشم و ابریشم استفاده می‌شود که هزینه بیشتری دارد.

اگر از مشتریان ما هستید،
منتظر ارزیابی صادقانه شما هستیم.